Conceptul de prietenie in anul 2017

Uneori nu vorbesc cu prietenii mei lungi perioade de timp. Dar nu cred că asta înseamnă că eşti un prieten rău. Având în vedere că trăim într-o perioadă când tehnologia e destul de dezvoltată şi în fiecare zi ai ocazia şi cel mai probabil întâlneşti persoane care mai târziu se transformă în prieteni de-ai tăi, eu cred că e greu să ţii legătura cu toţi. Era mult mai uşor în anii 90 când nu exista internet sau metode de comunicaţii şi erai limitat doar la o mână de prieteni.

Oricât de mult ai vrea să ţii legătura cu toţi cât de des poţi, e aproape imposibil. Mă iau pe mine ca exemplu. Sunt o persoană care adoră somnul şi prin urmare, dorm relativ destul de mult. Pe lângă asta, timpul pe care mi-l petrec treaz trece inexplicabil de repede. Mi-e fizic imposibil să vorbesc cu toate persoanele cu care aş vrea să vorbesc. Dar nu cred că asta mă face un prieten rău.
De asemenea, e normal să îţi sortezi prietenii în două categorii: prieteni şi prieteni foarte buni. Persoanele care mă cunosc mai bine ştiu că apreciez foarte mult relaţiile de prietenie şi le consider foarte importante. De asemenea, ei mai ştiu şi că sunt un tip foarte selectiv şi deşi sunt aşa, am foarte puţini prieteni buni şi apropiaţi. Şi oricât de puţini ar fi, uneori mi-e greu să ţin legătura şi cu ei. Abia am timp să ţin legătura cu Andrei, Bogdan şi încă vreo alţi doi prieteni vechi din copilărie. Dar din nou, nu cred că asta mă face un prieten rău.

Indiferent că e vorba de prieteni virtuali, pe care i-am cunoscut pe Facebook şi pe care poate nu i-am văzut niciodată faţă în faţă, sau că e vorba de prieteni “reali”, e clar că cei mai mulţi dintre ei au trecut de o oarecare “barieră” şi îmi cunosc felul meu de a fi şi ce fel de persoană sunt. Bănuiesc că sunt conştienţi că atunci când e vorba de ceva serios, indiferent dacă nu am mai vorbit de mult sau nu, voi fi acolo pentru ei să-i ajut, în măsura posibilităţilor şi în măsura importanţei pentru mine. Pentru că e clar şi logic faptul că, cu cât consider o persoană ca fiind un prieten mai apropiat, cu atât mai mult voi încerca să fiu alături de ea atunci când are nevoie de mine, oricât aş fi de ocupat.
Aşa că nu, nu cred că dacă am vorbit cândva foarte mult şi acum nu o mai facem, asta mă face un prieten rău. Mă face să fiu doar o persoană afectată de viaţa de zi cu zi, la fel ca şi tine şi că alte miliarde de persoane. Dar îţi rămân prieten, până în momentul în care ceva se întâmplă şi decid că nu mai vreau ca să îţi rămân (lucru valabil şi pentru tine, de altfel).

Imagine: Silvia Lasak

Default image
LicaMihai
Textele pe care le-ai vazut sau urmeaza sa le vezi pe site-ul asta se incadreaza la categoria “pareri personale”. Fiind pareri ce-mi apartin, nu esti obligat sa le iei in considerare si mai ales, sa tii cont de ele. Daca te simti intr-un fel ofensat de spusele sau de scrisele mele si primul gand pe care il ai e “ba, io-l omor pe fraieru’ asta”, esti rugat sa inchizi pagina si sa pleci la fel de magistral cum ai venit. De cele mai multe ori, nu am nicio expertiza care sa-mi argumenteze vorbele, si uneori, nici (toate) cunostintele necesare incat sa pot fi luat in considerare ca fiind o persoana cu o parere veridica sau general valabila in legatura cu subiectul respectiv. Nu vreau sa fiu luat nici ca o sursa de informatie. Internetul e mare, glorie lui, asa ca educati-va cum se cuvine si de UNDE se cuvine.
Articles: 30