Ce înseamnă normal?

Aud de multe ori de la persoanele din jurul meu că “aşa e normal”. Normal în ce fel? Normal pentru cine? Pentru că poate că ce e normal pentru tine, e anormal pentru mine. Ce defineşte normalitatea? Eu cred că (aproape) nimic. Şi mai mult decât atât, cred că ăia care se aruncă în afirmaţii de genul, se aruncă într-o zonă destul de periculoasă. Periculoasă la modul că s-ar putea ca părerea lui să nu mai conteze pentru mine.

Ne îmbrăcăm într-un anumit mod pentru că aşa e normal. Ne comportăm într-un anumit fel atunci când suntem văzuţi de cineva pentru că aşa e normal. Vorbim într-un anumit mod pentru că aşa e normal.
Eu cred că normalul ar trebui să fie ceva subiectiv şi individualizat. Că fiecare ar trebui să fie liber să îşi seteze normalitatea lui. Şi că un singur lucru ar trebui să îl definească: modul în care normalul tău afectează altă persoană. La nivel metaforic, normalul ar trebui să fie o bulă care înconjoară fiecare persoană din lumea asta.

E normal să ucizi? Nu e, pentru că atunci când faci asta, îţi spargi propria bulă şi afectezi altă persoană.
E normal să fii gay? E strict problema ta, pentru că nu afectezi pe nimeni altcineva. Dacă tu, în bula ta consideri că e normal, sunt complet okey cu asta.
Două exemple simple şi pertinente (cred eu) atunci când vine vorba de normalitate. În rest, depinde de tine cât de (a)normal vrei să fii. 🙂

Default image
LicaMihai
Textele pe care le-ai vazut sau urmeaza sa le vezi pe site-ul asta se incadreaza la categoria “pareri personale”. Fiind pareri ce-mi apartin, nu esti obligat sa le iei in considerare si mai ales, sa tii cont de ele. Daca te simti intr-un fel ofensat de spusele sau de scrisele mele si primul gand pe care il ai e “ba, io-l omor pe fraieru’ asta”, esti rugat sa inchizi pagina si sa pleci la fel de magistral cum ai venit. De cele mai multe ori, nu am nicio expertiza care sa-mi argumenteze vorbele, si uneori, nici (toate) cunostintele necesare incat sa pot fi luat in considerare ca fiind o persoana cu o parere veridica sau general valabila in legatura cu subiectul respectiv. Nu vreau sa fiu luat nici ca o sursa de informatie. Internetul e mare, glorie lui, asa ca educati-va cum se cuvine si de UNDE se cuvine.
Articles: 30