"Bă, gagică-ta e urâtă rău!"

Îţi sună cunoscut ce ai văzut în titlu? Şi mie. Atât de cunoscut, încât mă enervez, mă frustrez, îmi vine să-l bat p-ăla sau pe aia care zice asta. De ce? Ultima oară când am verificat, ne apropiam destul de mult de minunata cifră de 8 miliarde de persoane. O P T   M I L I A R D E. Nu te-a pătruns? Îţi mai zic o dată. Opt miliarde de suflete, opt miliarde de minţi diferite, opt miliarde de combinaţii de gânduri, plăceri şi idei. După ce ştii lucrul ăsta, cum mai poţi să spui despre un lucru, o persoană, o melodie, orice că e urât / urâtă?

E aproape imposibil să vezi frumosul dintr-un lucru sau dintr-o persoană, aşa cum îl văd ceilalţi din jurul tău. Da, ca aspect, toţi oamenii sunt la fel (sau din nefericire, aproape la fel). Aproape toţi au două mâini, două picioare, doi ochi şi aşa mai departe, dar n-ai nici cea mai mică idee ce se ascunde în mintea şi în sufletul lor. Fiecare minte şi spirit e “atins” de alt sunet muzical, e stimulat de altă particularitate a feţei, de alt gest pe care tu probabil nici măcar nu l-ai observat vreodată la persoana respectivă.

Pune fata pe care o consideri tu cea mai urâtă persoană pe care ai văzut-o vreodată într-o cameră şi arat-o, să spunem, la 100 de alte persoane. Îţi garantez că vei fi uimit de câte persoane îţi vor spune că lor li se pare frumoasă. Am realizat asta acum destul de mult timp, şi mă bucur că am făcut-o. Dacă eşti atent, în fiecare zi te izbeşti de câteva zeci de exemple care îţi contrazic noţiunea de frumos pe care o ai tu, doar că nu le bagi în seamă. Eşti prea superficial ca să le vezi, superficialule!

Singura chestie foarte, dar foarte puţin pertinentă pe care poţi să o faci este să te agăţi puţin de subiectivitate şi să zici “bă, după părerea mea, sau din punctul meu de vedere, persoana asta sau lucrul ăsta mi se pare urât“. Dar atât, nimic mai mult. Nici măcar să nu-ţi continui ideea cu un “de ce asculţi piesa asta, uită-te şi tu ce urâtă e!“, că iarăşi treci graniţa dintre pertinenţă şi superficialitate, superficialule! De fiecare dată când îţi vine să treci bariera asta, dă-ţi o palmă şi revino-ţi, ajuţi lumea să fie un loc mai bun, mersi.

Mare om Confucius ăsta. Mare om…

“Lectură” suplimentară:

Default image
LicaMihai
Textele pe care le-ai vazut sau urmeaza sa le vezi pe site-ul asta se incadreaza la categoria “pareri personale”. Fiind pareri ce-mi apartin, nu esti obligat sa le iei in considerare si mai ales, sa tii cont de ele. Daca te simti intr-un fel ofensat de spusele sau de scrisele mele si primul gand pe care il ai e “ba, io-l omor pe fraieru’ asta”, esti rugat sa inchizi pagina si sa pleci la fel de magistral cum ai venit. De cele mai multe ori, nu am nicio expertiza care sa-mi argumenteze vorbele, si uneori, nici (toate) cunostintele necesare incat sa pot fi luat in considerare ca fiind o persoana cu o parere veridica sau general valabila in legatura cu subiectul respectiv. Nu vreau sa fiu luat nici ca o sursa de informatie. Internetul e mare, glorie lui, asa ca educati-va cum se cuvine si de UNDE se cuvine.
Articles: 30

Leave a Reply